Leiderschap en transformatie in complexiteit: systemisch kijken, navigeren en interveniëren.

In het domein van complexiteit zijn oorzaak en gevolg niet zichtbaar of helder, is de uitkomst van beslissingen en akties vaak onvoorspelbaar en werkt onze traditionele analytische aanpak niet. De systemische manier van kijken laat toe om te navigeren in complexiteit, interventies op een dieper niveau voor te stellen en op basis van het effect weer naar de nieuwe situatie te kijken en opnieuw te navigeren.

Veel organisaties, maar ook de leiders gaan aan een steeds hogere snelheid door transformatieprocessen. Transformatie betekent dat de vorm blijvend verandert, met afscheid van een deel van het oude en met nieuwe geschreven en ongeschreven wetten.

Hoe gaan leiders om met ambiguïteit, met leiden in deze snel veranderende en complexe omgeving? Hoe staan zij zelf in het systeem en wat brengen zij mee uit hun systeem van herkomst.

Dezelfde vraag stelt zich aan jou, als coach of als leider. Hoe navigeer jij in complexiteit, hoe ga jij om met onzekerheid over de uitkomst? In systemisch werk is het essentieel om als coach te snel te kunnen schakelen: wat doet wat er in het hier en nu gebeurt met jou, wat krijg je binnen, hoe behoud je zelf je basis en aarding wanneer dingen in het veld in beweging komen en eigen thema’s aangeraakt worden.

 

Wat komt er aan bod?

 • Wat is complexiteit?
 • Navigeren en interveniëren in complexiteit
 • De (machts)vraag aan leiderschap (quote in een interview voor ons boek over systemisch werk: ‘leaders have hardened, but their people have not’)
 • Verandering, transitie en transformatie
 • Organisaties als levende systemen
 • Teams: flexibiliteit, omgaan met zelfstandigheid, afstemming en alignering
 • Stress en burnout in relatie tot jobinhoud en controle
 • Burnout in relatie tot schuld en schaamte
 • Moet alles opgelost worden? Is alles repareerbaar? Hoe omgaan met dat wat niet verandert en niet oplosbaar is?
 • Enz.

Inzicht in systemische dynamieken en het systemische krachtveld geeft een volledig andere kijk op wat er echt speelt. Zelfs als coach of leider reageren we vaak op de symptomen, omdat die zichtbaar zijn, en niet op de echte dynamiek in de onderstroom. Dat maakt dat de zogenaamde oplossingen of beslissingen niet leiden tot de verwachte uitkomst.

Dit vraagt van de coach of de leider een verhoogde sensitiviteit en lichaamsbewustzijn, om waar te kunnen nemen op een niveau waar taal onnodig wordt, om snel te kunnen herkennen in welk systeem van invloed we opereren. De interventies zijn vaak klein maar hebben een grote impact. Hoe herken je wanneer het genoeg is voor nu?

Hoe maak je de verbinding met de buitenwereld en de relevante spelers (wat we agens noemen) en hoe blijf je in contact met de vraagsteller (wat we communio noemen)?

Aanpak

We gaan werken op vier niveau’s:

 1. Jij als coach en als mens binnen al jouw systemen van invloed. Verdieping in je eigen systeem en de invloed op jouw bewustzijn als coach. Het gebruik van lichaamswerk in coaching en in het wetende veld. Hoe kan je opstellingen doen voor jezelf
 2. Jij in 1 op 1 coaching of gesprekken/relaties. Opstellen met personen en begrippen (boosheid, schaamte, schuld, overtuigingen)
 3. Jij in teamcoaching of als leider van een team. Verdieping in systemisch werk met meerdere spelers. Systemisch werken zonder op te stellen. Team systemisch laten werken. De ruimte behouden (holding space) en dialoog op een dieper niveau
 4. Organisatieniveau: Organisaties als levende systemen. Systemische vragen, systemisch werk zonder opstellen. Casuïstiek: de gevolgen van veranderingen, de noodzaak van transitie van het oude naar het nieuwe. Navigeren in complexiteit betekent ook dat het veilig moet zijn om te falen: snel leren van de gevolgen. Luisteren om te leren. Trauma in organisaties. Business rituelen: het belang van afstemming

We plannen één dag van de acht dagen als ‘dag van de organisatie opstellingen’ met case studies en grotere opstellingen.

Het belooft een boeiende en verdiepende reis te worden.

KMO-portefeuille

Gebruik maken van KMO-portefeuille?

Vraag je subsidie aan ten laatste 5 werkdagen voor de start van de opleiding. Alle info op www.kmo-portefeuille.be Stort het overige bedrag (locatie/catering en btw + eventuele saldo van de opleiding) onmiddellijk na ontvangst van de factuur op rekening van Training & Coaching Square, ten laatste 5 werkdagen vóór de start van de opleiding.

KMO-portefeuilleis een subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid (zie www.agentschapondernemen.be). Voor subsidies van het
Brussels Gewest neem je contact op met contact@coachingsquare.be

 

Inschrijven

Inschrijven kan je via het inschrijvingsformulier op onze website (www.trainingcoachingsquare.be) of via contact@coachingsquare.be

Al onze prijzen zijn steeds exclusief BTW.

Coach Education

Présenté par Leen Lambrechts


Quand ? Du 30 mars 2020 au 8 sept. 2020
De 10:00 à 18:00

Où ? The House To Be - Zellik
Z1 Researchpark 210

Prix : 4 185,00 €
Aller sur le site d'inscription